Bővíthetők-e a napelemes rendszerek?

Szponzorált tartalom

inverter

inverter

Egyre több épületen jelennek meg a napelemek és egyre többen gondolkodnak el azon, hogy vajon megéri-e a rendszer kiépítése. Több szempontból is érdemes ezt átgondolni, egyrészt nyilván anyagilag. A napelemes rendszerek általában 8-10 év alatt térülnek meg, ez azt jelenti, hogy ez után már valóban ingyen áll rendelkezésünkre a háztartásunk számára szükséges elektromos energia. A másik tényező környezetvédelmi. Sokan tesznek kisebb-nagyobb lépéseket azért, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat. Az egyik ilyen lépés a napelemes rendszer, ami valóban tiszta, zöld, mindenki számára korlátlanul elérhető energiát használ fel. Nem lesz másnak kevesebb attól, hogy mi ezt használjuk, nem lehet kimeríteni, mint az egyéb energiakészleteket. Ilyen szempontból is érdemes mérlegelni.

De hogy miből is áll a napelemes rendszer és hogy mit tegyünk, ha a rendszer telepítésén gondolkodunk? A napelempalyazatok.hu minden kérdésünkre választ ad, érdemes itt elkezdeni a tájékozódást. És nemcsak a tájékozódást, hiszen itt ingyenes helyszíni felmérésre is jelentkezhetünk. De erről egy kicsit később, nézzük meg előtte, hogy miből is áll a rendszer.

A napelemes rendszer magából a napelemből és az inverterből áll. Az inverter az a készülék, ami a napelemek által termelt egyenáramot átalakítja a háztartásunk számára használható váltóárammá. Az inverter kiválasztása azért is fontos, mert harmóniában kell lennie a napelemek teljesítményével. Ezek a fotovoltaikus rendszerek úgy működnek, hogy a napelemek cellái, panelei a fény elektromágneses tulajdonságát a félvezető szilíciumkristályok segítségével gyűjtik össze. Voltaképp a számunkra nem látható fénytartományt hasznosítják. Ezt a beeső napsugárzást a napcella elnyeli és ez szabad elektronokat generál, amiket szabályos irányba rendezve már meg is van az egyenáram. Az inverter pedig ahhoz szükséges, hogy ebből váltóáram legyen. Voltaképp ez az inverter feladata.

És mint a napelemes rendszer egészekor, úgy az inverter esetében is fontos, hogy az jó minőségű legyen. A napelemes rendszer telepítése nem olcsó, de számos pályázati lehetőség áll rendelkezésére a magánszemélyeknek, társasházaknak is, hogy ezeket a kezdeti költségeket valamilyen módon finanszírozni lehessen. Nulla százalékos vagy kedvező kamatozású hitelek, vissza nem térítendő támogatások. A folyamatosan változó környezetben érdemes ezeket is naprakészen követni és ebben is nagy segítségünkre lehet a napelempalyazatok.hu. Ahol egyébként ingyenes helyszíni felmérést is lehet kérni.

De ha visszatérünk az árakra, költségekre, akkor vegyük tehát figyelembe mindenképp a minőséget. A minőség az egyik alap, mint ahogy a minőségi kivitelezés is az. Ebben pedig szintén a napelempalyazatok.hu lesz a segítségünkre, megbízható, minőségi munkát végző kivitelező partnereivel. A honlapon keresztül ingyenes helyszíni felmérésre is lehetőség van, ehhez elérhetőségeinket kell csak megadni és azt, hogy melyik megyében tervezzük a napelemes rendszer telepítését.

A helyszíni felmérés előtt érdemes felmérni a saját igényeinket is. E tekintetben pedig szintén nem árt hosszú távon gondolkodni. Tehát ha a jövőben energiaigényes beruházásokat tervezünk, például fűtött medencét, szaunát szeretnénk telepíteni vagy akár elektromos autó töltésre alkalmas töltőt, akkor ezeket mind kalkuláljuk bele már most. Mert később ugyan lesz lehetőségünk arra, hogy újabb és újabb napelemeket tegyünk a tetőre, azonban ennek lesz egy határa. A napelemes rendszer bővíthető tehát, de a határt az inverter teljesítménye fogja jelenteni. Ezt lecserélni pedig valóban nagyon költséges, tehát előre kell gondolkodni, így járunk a legjobban. És úgy, ha felkeressük a napelempalyazatok.hu weboldalát.

lékhjlkjhknapelempalyazatok.hu weboldalt.