NEM a pia a megoldás!

Szponzorált tartalom

felepulok.hu/kapcsolat

felepulok.hu/kapcsolat

Megoldás egy rendkívül összetett, nehéz helyzetben. Még elolvasni is csodálatos ezt a sort, hiszen mindenki szeretne minél könnyebb, minél gyorsabb megoldást találni a problémáira. Problémái márpedig mindenkinek vannak, de sajnos megoldása nem mindenkinek. Vagy ha mégis, nem egyszerűen.

Mindenesetre sok mindenki sok mindennel megpróbálkozik a problémák ellen. Több-kevesebb sikerrel. Ezek között a problémás, hibás megoldások között az egyik legrosszabb az alkohol és a drogok. Talán nem is gondolnánk, de nagyon könnyű ezekbe belecsúszni, sokkal egyszerűbb, mint megoldani a problémákat. De tönkreteszi az életet.

Ha már belecsúsztunk, akkor sincs azonban minden veszve. Ha ilyen helyzetben találjuk magunkat, akkor fordulhatunk az állami addiktológiai segítőkhöz, vagy a magán szervezetek valamelyikéhez is, például akár a Felépülök Addiktológiai és Családkonzultációs Központ. A weboldaluk szerint hatékony segítséget tudnak nyújtani alkoholproblémákkal vagy más függőségekkel szenvedőknek, és a családtagjaiknak is. Az oldalukon található információk szerint 70-75 százalékos hatékonysággal tudják kezelni az alkoholizmust. Kezelni, és nem gyógyítani. Erre fontos felhívni a figyelmet, ugyanis az alkoholizmus nem gyógyítható, csak kezelhető, tünetmentessé tehető. Ez azt jelenti, hogy egy alkoholista ember semmilyen körülmények között nem tud kulturáltan mértéktartóan alkoholt fogyasztani többet, de képes arra, hogy az egész életét tünetmentesen, szerhasználat nélkül töltse el.

A programjuk lényegében egy 28 napos rehabilitációs program, mely a Minnesota-modellre épül. Az említett rehabilitációs modell, egy amerikai „találmány”, amit már egészen az 50-es évek dereka óta alkalmaznak, egészen sikeresen, hiszen még a mai modern világban is megállja a helyét. A módszer eredetileg egy több hónapos bentlakásos terápia. A modellben 70%-ban volt szerhasználók tapasztalatait osztják meg a betegekkel, a maradék 30 százalék pedig a szakemberek terepe. A modell főbb jellemzői az absztinenciára orientáltság, a betegség elv (a függőségnek fizikai, pszichológiai és szociális tényezői is vannak), a függőség betegségként való szemlélete, és a csoportterápiás, előadások és tanácsadás által lefedett intenzív program. A kezelési program főbb elemei a csoportterápia, az előadások, a felépülésbe résztvevők tanácsai, a multiprofesszionális személyzet, a csoportkép, a családi tanácsadás, a 12 lépés programja, a napi olvasó csoportok, az élettörténetek, és a rekreáció és a testi aktivitás. A cél az, hogy a függő személy felismerje a problémáját, és azt, hogy segítségre van szüksége. Meg kell tanulnia, hogy min kell változtatnia ahhoz, hogy tünetmentessé tudjon válni. A Minnesota-modell kezdetekben megfogalmazott alapelveihez tartozik, hogy az alkoholizmus egy betegség, az alkoholizmus többfázisú, és hogy nem szabad korholni, bántani a függő embereket.

Aki úgy dönt, hogy megszabadul a szertől, vagy aki hozzátartozóként úgy látja, hogy segíthet a családtagján, barátján az a felepulok.hu/kapcsolat oldalon ér el bővebb információkat a jelentkezéshez. Az elérhetőségeket lehet megtalálni a felepulok.hu/kapcsolat oldalon.