Mi lesz, ha bekövetkezik a napelem szaldó elszámolás megszűnése?

Szponzorált tartalom

napelem szaldó elszámolás megszűnése

napelem szaldó elszámolás megszűnése

Ha napelemes rendszerrel rendelkezel, akkor valószínűleg hallottál már az éves szaldóelszámolásról. Ez a rendszer azt jelenti, hogy a napelemes rendszer által megtermelt, de a háztartásban fel nem használt áramot a szolgáltató megvásárolja, és az egész évben felhasznált és a napelemmel egész évben megtermelt háztartási elektromos energia különbözetét kell csak megvásárolni az áramszolgáltatótól. Ez azt jelenti, hogy ha a nyári hónapokban több áramot termelsz, mint amennyit felhasználsz, akkor a felesleges áram árát “elraktározzuk” a téli hónapokra, amikor napelemeink nem termelnek eleget.

Az éves szaldóelszámolás rendszere nagyon kedvező a napelemes rendszerek tulajdonosai számára, de sajnos ezt a rendszert 2024 elejéig megszüntetik Magyarországon. A napelem szaldó elszámolás megszűnése azt jelenti, hogy a napelemes rendszer tulajdonosainak az általuk fel nem használt áramot már nem fogja megvásárolni az áramszolgáltató, és helyette a havi szaldóelszámolás, majd a bruttó elszámolás szabályai vonatkoznak majd rájuk.

Ha nem találunk ki valami okosat, akkor ez a változás évi többszázezer forinttal apasztja a pénztárcánkat. Azonban ne aggódj, van néhány dolog, amit tehetünk, hogy minimalizáljuk az áramszámlánkat, ha a megtörténik a napelem szaldó elszámolás megszűnése.

  • Energiatakarékosság: Az egyik legjobb módja annak, hogy minimalizáljuk az áramszámlánkat, hogy energiatakarékosak legyünk.
  • Napenergia-tároló rendszer: Ha szeretnénk a napelem rendszerünk előnyeit élvezni, még akkor is, ha megszűnik az éves szaldóelszámolás, akkor érdemes lehet napenergia-tároló rendszert telepíteni.
  • Éjszakai áramszolgáltatás: Az éjszakai áramszolgáltatás egy olyan lehetőség, amely lehetővé teszi számunkra, hogy olcsóbb áron vásároljunk áramot.
  • Az új rendszer előnyeinek kihasználása: bár a havi szaldóelszámolási rendszer nem olyan előnyös, mint az éves szaldóelszámolási rendszer, még mindig vannak lehetőségeink arra, hogy minimalizáljuk az áramszámlánkat. Az új rendszer előnyeit kihasználva például azzal, hogy az áramfogyasztásunkat az időszakokra optimalizáljuk, minimalizálhatjuk az áramszámlánk összegét.