Hogyan számolható el céges költségként az életbiztosítás?

Életbiztosítást költségként elszámolni

Ha életbiztosítást szeretetne a kötni, akkor elképzelhető, hogy már felmerült Önben az a kérdés, hogy miként számolhatná el a céges költségként. Ilyen esetekben a szerződő feleknek maguknak a vállalatoknak kell lenniük, illetve nekik kell fizetniük a biztosítási díjakat. Nem mindegy, hogy a cégek főkönyvükben, hogyan szerepeltetik az életbiztosítást költségként.

Összesen négyféle esetben jöhet szóba a költségként történő elszámolás. A baleset- vagy egészségbiztosítás esetében lehetséges ennek a megoldásnak az alkalmazása. Ezen kívül meg kell még említenünk a kockázati-, valamint az életbiztosítást. Ezeknek a szolgáltatása teljes mértékben adómentes. A kisvállalkozások esetében mindenképpen érdemes a cégen belül életbiztosítást költségként elszámolni. A szakértők szerint a whole life befektetési egységkehez kötött életbiztosítást érdemes kiemelni a többi közül.

Ennek esetében a biztosító csak a biztosított halálakor fizetne, azonban a szerződés visszavásárlásával lehet egy kicsit trükközni. Amennyiben a kisvállalat vásárolja vissza az összeget, akkor az nála bevételként jelenik meg. Ezt számlákkal el lehet tüntetni. Ha a cég vezetője szerződőcserét hajt végre, akkor pedig 16 százalékos SZJA-t kell fizetnie, illetve 27 százalékot EHO-ként a befizetett díjakra vonatkozóan. Ez azért előnyös, mert magasabb összeg termelte a nyereséget. Tehát, az életbiztosítást költségként elszámolni egy kissé bonyolult lehet, de megéri vele foglalkozni. Az eletbiztositas.com weboldalon több cikk is elolvasható ebben a témában. A szakértők bármikor tudnak tanácsot adni azzal kapcsolatban, hogy az ügyfelek mit tegyenek a helyzetük előrelendítése érdekében.

Annak az eldöntése is sokkal könnyebbé válik, hogy milyen típusú biztosításnak a megkötése lenne jó ötlet. Az életbiztosítást költségként elszámolni egy kissé körülményes lesz, de senki sem fogja megbánni, hogy időt szánt az utánajárásra. Igen jó befektetésnek fog bizonyulni a szerződés megkötése. Alaposan meg kell gondolni, hogy melyik konstrukció kerüljön kiválasztásra.